Cyriax / Orthopedische geneeskunde

Manueletherapie 3De post-HBO opleiding Orthopedische Geneeskunde van het N.A.O.G. , in 1979 opgericht door Dos Winkel en voortgezet door René de Bruijn, is een van de belangrijkste opleidingen voor fysiotherapeuten van de afgelopen 40 jaar gebleken. De opleiding is gebaseerd op de inzichten van de Londense orthopedisch chirurg dr. James Cyriax (1904 - 1985). Hij heeft de diagnostische vaardigheden van de fysiotherapeut aanzienlijk verruimd. Tot dan gebruikten fysiotherapeuten (en huisartsen) betreffende het bewegingsapparaat onderzoeksmethoden die leidden tot het verzamelen van een vrij uitgebreide hoeveelheid informatie over de klacht, maar waarvan vaak slechts een deel toepasbaar was in het stellen van een juiste (fysiotherapeutische) diagnose.

James Cyriax leidde de fysiotherapie en de medische wereld tot het inzicht gerichte informatie (en niet meer dan dat) te verkrijgen uit een determinerend onderzoek, om de onderzoeker op een logische wijze tot de diagnose van de aandoening te brengen.

Naog LogoCyriax leerde tevens fysiotherapeuten behandelmethoden als dwarse fricties en lichte manipulaties, en (huis)artsen het geven van injecties in de aangedane plaatsen.
Door zijn visie hebben fysiotherapeuten en artsen, die de opleiding van het N.A.O.G hebben gevolgd een duidelijke inzicht gekregen in het diagnosticeren en behandelen van diverse aandoeningen van gewrichten, pezen, kapsels en banden.

Cyriax publiceerde zijn inzichten in het standaardwerk: Textbook of Orthopaedic Medicine (1982).