De post-HBO opleiding Orthopedische Geneeskunde van het N.A.O.G. opgericht door Dos Winkel in 1979, is een van de belangrijkste opleidingen voor fysiotherapeuten van de afgelopen 30 jaar gebleken. Deze opleiding, gebaseerd op de inzichten van de Londense orthopedisch chirurg dr. James Cyriax (1904 - 1985) verruimt de diagnostische vaardigheden van de fysiotherapeut aanzienlijk. Tot dan beperkte de fysiotherapeutische onderzoeksmethode zich tot het verzamelen van een hoop informatie, met slechts beperkte toepasbaarheid tot het stellen van een (fysiotherapeutische) diagnose.

 

James Cyriax leidde de fysiotherapie en de medische wereld tot het inzicht gerichte informatie (en niet meer dan dat) te verkrijgen uit een determinerend onderzoek, om de onderzoeker op een logische wijze tot de aard van de aandoening te brengen.

 

Cyriax leert fysiotherapeuten behandelmethoden als dwarse fricties en lichte manipulaties, en artsen injecties met een minimale hoeveelheid corticosteroïden, waardoor fysiotherapeuten en artsen, die de opleiding van het N.A.O.G hebben gevolgd een duidelijke visie hebben m.b.t. het behandelen van diverse aandoeningen van gewrichten, pezen, kapsels en banden.

 

Cyriax publiceerde zijn inzichten in het standaardwerk: Textbook of Orthopaedic Medicine (1982).